Winkelwagen
 Binnen 3-5 werkdagen in huis!

Het aanpakken van een onbekend water.

Julian Simmes

 

Als er iets is waar mijn vissershart sneller van gaat kloppen dan is het wel het bevissen van een nieuw water. In de winter zoek ik elk jaar de wateren uit die ik het komend seizoen zal bevissen en dat zijn er meestal drie. Voor de afwisseling kies ik altijd voor een kanaal of beek, een grote zandafgraving en een ander water naar keuze.

Om de zoveel jaar is een water ‘geklaard’ en ga ik op zoek naar een nieuw water om te bevissen. Die zoektocht vind ik erg leuk en daar steek ik dan ook veel energie in. In dit artikel geef ik enkele tips voor de aanpak van een onbekend water, en laat ik per jaargetijde zien wat ik doe om ervoor te zorgen dat ik een water zo efficiënt mogelijk leer kennen en zo snel mogelijk de eerste vissen vang.

Het wachten op de eerste aanbeet van een nieuw water is altijd spannend.

Bij het kiezen van een nieuw water gebruik ik steevast Google Maps om erachter te komen hoe het water eruit ziet. Een kleine tip tussendoor: zet de helderheid van je telefoon op z’n hoogst, zodat je gemakkelijker eventuele ondiepe plateau’s ziet liggen; zo heb je mogelijk al meteen een potentiële stek te pakken.

Voor mij is de winter dé periode om een nieuw water te leren kennen, met als grootste reden dat het er dan nog rustig is. Ik vind de bodemverloop- en structuur het belangrijkste, en gezien het vaak rustig is in de winter, heb ik op dat moment alle tijd om interessante stekken te vinden. Ik let graag op steile taluds, ondiepe plateaus en vooral harde- of zachte plekken. Het liefst doe ik dit met de rubberboot zodat ik makkelijk met de dieptemeter heen en weer kan varen, en met een lijntje en een stuk lood de bodem af kan tasten.

Voor mij is rust belangrijker dan kou.

Zodra ik een water in gedachten heb kies ik er niet alleen voor om direct naar het water toe te rijden, maar ook om al meteen een sessie te gaan vissen! Voor mij is het gevoel bij een water namelijk het belangrijkste van alles, en dat gevoel ontdek ik het best zodra de lijnen nat zijn en ik mijn ogen de kost kan geven. Als ik dan toch aan het water zit, kies ik er voor om zoveel mogelijk af te wisselen qua dieptes, rigs en aas. Aangezien ik in de winter vaak mijn eerste sessies aan een nieuw water vis, laat ik de hengels wel lang op de plek liggen omdat de aasperiodes maar erg kort zijn. Het kan dus zijn dat je gesoakte Smoked Fish boilie al uren bij de vis ligt, maar ze gewoon nog niet willen eten; het zou dan zonde zijn om de hengel te verplaatsen omdat je denkt dat er geen vis in de buurt zit. Pas na 24 uur zonder actie streep ik zo’n stek van mijn lijstje en werk ik systematisch verschillende op het oog mooi uitziende stekjes af.

Elke hengel totaal verschillend gevist; dat geeft mij meer vertrouwen.

Het systematisch afvissen van verschillende stekjes pas ik in de rest van het jaar ook toe, waarbij ik altijd de luchtdruk, windrichting, (water)temperatuur) en jaargetijde in mijn logboek noteer. Van niets vangen leer je soms nog meer dan van wel vangen, en deze manier van het bijhouden van gegevens heeft mij al meermaals mooie vissen opgeleverd. Zo kan ik in mijn logboek kijken naar wat niet heeft gewerkt, dus naar wat ik de volgende keer anders moet proberen.

Een vis die ik ving door te kijken naar gegevens in mijn logboek.

In het voorjaar komen de wateren tot leven en daarbij zijn je ogen en oren het handigste hulpmiddel om de vis te lokaliseren. Vaak hoor je dat de ochtend- en avondschemering de beste tijden zijn om een rondje te lopen langs het water, maar wat mij is opgevallen is dat veel grote wateren midden in de nacht veel prijs geven; het moment waar de meeste vissers nog in diepe slaap zitten. Vooral in het vroege voorjaar vind ik het heerlijk om midden in de nacht mijn wekker te zetten en om in alle rust rond te lopen en vooral te luisteren naar activiteit. Een hoofdlamp gebruik ik bewust niet, zodat mijn ogen wennen aan het donker en ik na verloop van tijd alsnog prima kan zien. Probeer het eens uit; ik denk dat velen versteld zullen staan wat er in het holst van de nacht te zien en te horen valt.

Kijkend naar de laatste droge zomers is het aannemelijk dat er ook in de komende jaren veel lage waterstanden zullen zijn in deze tijd van het jaar. Dit is dé tijd om de bodem met het blote oog te leren kennen, want er zijn genoeg wateren waar je op dat moment met droge voeten kan lopen terwijl er in de winter vissen op meters diep zwemmen (en azen)! Ik let graag op kuilen in de bodem, wat kan wijzen op aaskuilen of plekken waar de vis gebruik maakt van de klei om parasieten eraf te schuren. Dit soort plekken, maar ook drooggevallen mosselbanken of leliebedden kunnen karpermagneten zijn voor wanneer het water hoger staat. Daarbij kan het ook handig zijn een stukje te gaan zwemmen, duiken of te vliegen met een drone. Zo kunnen ook weer stukken bodem worden verkend waar in de winter misschien wel 6 tot 8 meter water staat!

Deze mega schub kwam van een stek waar je na de zomer bijna kan lopen.

Pas in de herfst kies ik er eventueel voor om te beginnen met een voercampagne. Vaak vis ik dan al een maand of 7-8 op dat water en heb ik wel een gevoel over wat kan. Toch weet ik zelfs na die tijd vaak niet wat nou de echte hotspots zijn, dus besluit ik niet bergen voer te dumpen op een bepaalde plek. Ik voer dan liever meerdere stekjes aan met maximaal een halve kilo voer per stek, waarbij ik veel verkas tijdens de sessies. In deze tijd van het jaar heeft de vis langere aasperiodes en zal je er over het algemeen snel achter moeten kunnen komen waar de vis wel en niet aast.

Als laatste en misschien wel meest nuttige tip wil ik meegeven geen Einzelgänger te zijn en gewoon zo nu en dan eens een collega karpervisser aan te spreken. Dat is iets wat ik in het begin moeilijk vond, maar wat ik inmiddels maar al te graag doe en wat ook echt leuk en vooral leerzaam is. Natuurlijk hoef je niet directe vragen te stellen over het water zelf en hoe de vissen gevangen worden, maar vaak merk je na het eerste moment van interactie of de ander informatie los wil laten. ‘Vis’ vooral niet naar informatie, maar wees gewoon sociaal, dan volgt de rest vanzelf 😉

Hele dagen naar je hengels kijken kan, maar anderen spreken is leerzamer!

Ik hoop hiermee een duidelijk inzicht te hebben gegeven in mijn tactiek voor het aanpakken van een nieuw water. Mochten er nog vragen zijn dan kan je mij gerust een berichtje sturen via mijn Instagram account @juliansimmes.

Veel plezier met de zoektocht naar de eerste karper van een onbekend water, en geniet van de visserij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis verzending

Vanaf € 95,- binnen NL

Recht op herroeping

Binnen 14 dagen

Binnen 3 tot 5 werkdagen

Verzending van onze orders

100% veilig afrekenen

iDEAL / PayPal