Winkelwagen

06 80227521

 Binnen 2-3 werkdagen in huis!

De beste karper stekken op onbekend water

Het vinden van de beste karper stekken op nieuwe wateren kan vrij taai zijn. Vooral op wateren die op het oog niet interessant lijken te zijn is dit een lastige opgave. Ik neem jullie in dit artikel mee naar een tweetal wateren waar wij er allemaal wel één van kennen. Op het oog lijkt het mooi, maar eenmaal varende met een dieptemeter blijkt de bodemstructuur zo saai als maar wat te zijn! Een monotoon bodemverloop zonder steile taluds, wiervelden, lelievelden of wat dan ook. Waar de f**k moet je beginnen?!

Het resultaat na het vinden van goede karper stekken
Het zoeken naar hotspots loont!

 

 

Wel of niet zoeken naar de beste karper stekken?

Ook deze zomer vond ik via Google Maps een openbaar water in Frankrijk waar ik direct verliefd op werd. Een prachtige omgeving, een flinke slok water van zo’n 150 hectare en pratende met een Franse visser bleek er ook ‘grande carpe’ te zitten. Hup; de boot te water en eens even varen. De bodem bleek al gauw totaal niet interessant te zijn. De kanten liepen rustig af naar een diepte van 3 meter, waarna de bodem honderden meters hetzelfde bleef totdat die weer opliep aan de overkant. Ik had twee keuzes. Of een grote voerstek maken en hopen dat er vis op komt, of blijven varen totdat ik een goede karper stek zou vinden. Aangezien ik kapot was van de heenreis besloot ik het eerste te doen.

Op zoek naar de beste karper stekken op groot karperwater
Een kale bak water, maar dat bleek na een aantal uur toch anders!

 

Een klein verschil in bodemverloop

Na een te stille dag besloot ik eindeloos te varen. Mijn doel hiervan was het vinden van een goede karper stek. Op zo’n groot water kunnen kleine details er namelijk echt toe doen! Op een bepaald moment vond ik midden op het water een klein talud: de bodem liep van 3 naar 3.8 meter, en dat ook nog eens vrij steil! Hier plaatste ik dan ook direct een hengel. De dagen erna bleef deze hengel maar aflopen en nu wist ik het zeker: tijd investeren in het vinden van dergelijke stekken loont écht! Wij bevisten uiteraard ook de grote voerstek, en daar kwamen ook wat leuke vissen vanaf. De vissen die wij daar vingen kwamen echter niet eens in de buurt van de vissen van dat ene plekje, goud!

Schubkarper gevangen op een klein talud
De hotspot lag waarschijnlijk op de vaste trekroute van de vis!

 

Blubber bodem 

Maar… Het kan nog erger! Ooit viste ik met broertje Jelmer van Twincarpnl (https://twincarp.nl/) op een betaalwater in Frankrijk waar het écht overal twee meter diep was met een enorme blubberbodem. Een schepnetsteel stak je met gemak bijna een meter diep in de bodem en we wisten niet waar we moesten beginnen.

Bloedwormen

Enkele ervaren vissers kwamen ons gelukkig vertellen dat de vissen hier vol op het natuurlijk voedsel zitten; bloedwormen die in de blubber verstopt zitten. “Deze bloedwormen zitten verstopt in de blubber waar de blubberlaag maar zo’n 10 centimeter diep is”, zo werd ons verteld. Op dit water waren de beste karper stekken dus plekken waar de blubber ons vertelde waar de bloedwormen zaten. We haastten ons direct in de rubberboot en gingen op zoek. Na een uur zoeken werden we moedeloos in die brandende zon, maar op eens raakte het schepnetsteel minder diep als daarvoor. “Volgens mij is dit zo’n spot!”

Na het vinden bloedwormen kwam deze 20 kilo schubkarper op de Krill boilie
Ook hier werd het investeren van tijd in het water beloond!

 

Krill Shrimp & Trassi

Wij hielden in ons achterhoofd de kennis dat de vis hier op natuurlijk voedsel aast. Daarom besloten we een klein handjevol Krill boilies bij te voeren, aangezien die erg dichtbij natuurlijk voedsel komen. Wij mochten onszelf die avond al belonen met een brute veertiger van een schub. Ook nu bleek: liever wat tijd investeren zonder rigs te water, dan meer totale visuren maar stekken bevissen die simpelweg niet of nauwelijks bezocht worden door onze gevinde vriend. Na enige tijd vind je altijd de beste karper stekken van een water, zolang je er wat moeite in steekt!

Karper stekken op wierwateren is goed zoeken
Uiteraard geldt dit ook voor wierwateren: ook dan doen de kleine plekjes ertoe!

 

 

Julian Simmes

Recht op herroeping

Binnen 14 dagen

Binnen 2 tot 3 werkdagen

Verzending van onze orders

100% veilig afrekenen

iDEAL