Winkelwagen

06 80227521

 Binnen 3-5 werkdagen in huis!
Foto Dion Bekkers

De Paaiperiode – karpervissen vlak voor de paai!  

Het voorjaar is inmiddels in volle gang. Temperaturen zijn ons karpervissers meer dan aangenaam! Uiteraard begint het bloed dan te stromen waar het niet stromen kan. Vele uren worden er weer aan de waterkant vertoefd, opzoek naar onze gevinde vrienden. Heerlijk de ondieptes afstruinen en kijken waar ze zich eventueel aan het verzamelen zijn. Want ja, de paaiperiode is in volle gang of staat bij sommige wateren om de hoek. Wanneer je nu gaat karpervissen vlak voor de paai, zijn de vissen op hun mooist en dikst! De diepe wateren eisen nu de aandacht!

Je hoort me hierboven zeggen ‘op sommige wateren’?! Ja dat klopt! Want de paai is in mijn ogen vergelijkbaar met het vroege voorjaar.  Ondiepe wateren warmen nu eenmaal veel sneller op en daar zal de karper dankbaar gebruik van maken, ze komen hier dus sneller in beweging. Met de paaiperiode is dat niet anders. Als de ondiepe wateren een stabiele grens bereiken met een watertemperatuur van ongeveer 18 graden zullen ze zeer snel in de paai schieten, waarbij de diepere wateren nog flink aan het opwarmen zijn. Hebben bepaalde diepere wateren nou mooie ondiepe zones, dan zou ik daar zeker een kijkje nemen, want je zult ze daar zeker vinden!

Karpervissen voor de paai
Aanzwemroutes zijn in mijn ogen de beste plekken om de vissen te onderscheppen richting de paaizones!

Zorg voor informatie

Wij karpervissers weten allemaal wel dat de periode om te karpervissen vlak voor de paai populair is. Want wie wil nou niet de vissen op topgewicht vangen!? Voor mij komt dit altijd aan op je huiswerk doen en je goed voorbereiden! Praat met de lokale vissers, kom te weten waar de ondiepe zones zijn en waar ze zich in het verleden hebben verzameld en dus gepaaid hebben. Dan kan je er vanuit gaan dat het dit jaar weer in die zone gebeurt!

Zelf ben ik voorstander om  de aanzwemroutes te bevissen. Vaak zul je zien dat eerst de hommers, ofwel de mannetjes langskomen! Ga in korte tijd meerdere sessies inplannen, want je weet dat de dikke dames uiteindelijk ook zullen volgen! Als voor mij dan het nodige huiswerk gedaan is, dan ga ik de stekken lichtjes aanvoeren! Daarvoor gebruik ik voedzame bollen en tijgernoten. Ze zullen flink gaan vreten want het paaien kost nou eenmaal veel energie. Een goed bord gevuld met eiwitten en koolhydraten kunnen onze vrienden goed gebruiken.

Karpervissen op ondiepe zones
Ondiepe zones warmen nou eenmaal sneller op. Dat zijn de plekken die je moet zoeken!

Het voorjaar van 2021

Het voorjaar van 2021 was dan ook het perfecte voorbeeld! Ik weet waar de vis gaat paaien en waar ze vandaan zullen komen. Ik haast mijzelf naar de waterkant na het via-via horen van de eerste vangsten! Het is tijd!! Game on!! Eenmaal bij de waterkant leg ik een tactische blokkade  van SmokedFish, Milk&fruit boilies en de nodige tijgernoten van Evolutionproducts op de zwemroute aan! SmokedFish zit bomvol eiwitten en heeft zijn strepen al meerdere keren bewezen. En zo ook voor mijn “bigfish” bol de milk&fruit! Wat een koolhydraten knaller is dit! Deze oranje knikker blijft me keer op keer weer verbazen! Voor het crunchy effect en om de kreeften en brasems lastig te vallen gaan er ook nog de nodige handjes tijgernoten doorheen. De smikkelmix is weer ready to go!

De beste boilies voor het karpervissen in het voorjaar
Voedzame bollen zijn een must voor de karper in deze tijd van het jaar. De Smoked Fish en Milk&Fruit van Evolutionproducts!

Lang heb ik niet de tijd om te voeren dus zal ik het aanvoeren en de volgende dag vissen! Met de Coronapandemie nog in volle bloei geeft dit mij het geluk dat ik met mijn horecawerk elke twee dagen makkelijk een sessie kan plannen! En dat het plannetje werkt blijkt al snel als ik midden in de nacht een volle streep krijg op mijn rechter hengel. Een prachtige hoog gebouwde spiegel van ruim 17kg is binnen! Die nacht blijft het verder stil en voordat ik ‘s morgens weg ga voer ik de stek weer ruim aan met mijn smikkelmix.

Grote karpers de beste boilies
Met 17kg een prachtige start van de sessie

Een schreeuwende beetmelder

Twee dagen later ben ik er weer en bouw ik alles vol vertrouwen en de nodige gezonde spanning op! De avond verloopt rustig en voordat ik de slaapzak in kruip strooi ik nog wat smikkelmix rondom de 3 hengels! Rond een uur of 2 ligt de tent dan blauw op van mijn receiver die het uitjankt! Wat een heerlijke herrie! Weer is het dezelfde hengel als vorige keer. Duidelijk een route waar ze langs passeren! En niet veel later ligt er een plaatje van een spiegel in het net. Op de mat zie ik dat het een bekende vis is die ons andere teamlid Ricardo Koster vorig jaar wist te vangen. Wat een plaatje van een vis is dit! Met 20,6 kg kon mijn voorjaar niet meer stuk! Niet wetende dat weken later op een ander water nogmaals het geluk aan mijn zijde was!

Grote spiegelkarper op boilies
De bekroning van de juiste aanpak! Dat het aas van Evolutionproducts in de smaak valt is wel duidelijk!

Een diep water waar de paaiperiode dus veel later op gang komt. Voor mij dus de kans om hier hetzelfde kunstje toe te passen! Een kleine ondiepe zone wordt snel bekeken met de drone. Wat een must is dat apparaatje in mijn visserij zeg!! Zoals verwacht vind ik de vis in deze zone tussen de groeperende brasems. Ik pak mijn kans en ga voor een instant nachtje, want het zou zo maar kunnen gebeuren…

Spiegelkarper vangen op boilies
Een oude bekende genoot ook van het buffet!
Het voer doet zijn werk

Vroeg in de avond loopt al snel mijn linker hengel af en mag ik een pareltje van een uitzetter begroeten! Snel hengel en voer erin! Weer doet de smikkelmix van smokedFish, milk&fruit en tijgernoten zijn werk! Wat een geluk heb ik toch om met deze bollen te vissen! Wat een vertrouwen! Met die gedachte duik ik snel de slaapzak in en ik word vroeg in de nacht gewekt door een oude bekende! De vorige keer waren de foto’s mislukt, dus toch maar even in de sling. De vissen zaten duidelijk op het voer en dus voer ik met ruim een kilo de stek nogmaals aan!

Donkere spiegel gevangen tijdens het karpervissen vlak voor de paai
Soms kan het heel gek lopen! Zo ook deze sessie.

Wat er vervolgens gebeurt kon ik alleen maar dromen. Binnen een uur tijd lopen er twee hengels af en zo mag ik mijn beide targets in het net schuiven! Wauw! Gebeurt dit echt?! 22,8 en 24 kg in een instant nacht! Dat je huiswerk doen zijn vruchten afwerpt is wel duidelijk! Een onvergetelijke sessie en een onvergetelijk voorjaar!

Mega spiegelkarper karpervissen vlak voor de paai
Met 24kg de grootste van een meer dan geslaagd voorjaar!

We weten nu eenmaal dat de vissen naar bepaalde zones trekken richting de paaiperiode. Je komt achter de wanneer en hoe door tijd te steken in het observeren. Ik heb een hond en in plaats van naar het bos te gaan neem ik die mee naar de waterkant en kan ik met mijn observatieronde beginnen. Win win zeggen we dan maar! Praat met mensen en wees niet bang om informatie los te krijgen. Nee heb je en ja kun je “soms” krijgen😅… Sla je informatie goed op! Documenteer desnoods je bevindingen! Door dit terug te lezen vallen je vaak nieuwe dingen op! De vissen gaan een periode in waarbij ze op volle kracht moeten zijn. Dus zorg ervoor dat hetgeen wat je ze voorschotelt goed aas is! Uiteindelijk zal die vis bij je op de mat komen! Mits je je huiswerk maar doet!

Heel veel succes bij het karpervissen vlak voor de paai en hopelijk sla ook jij je slag rondom deze mooie periode! Vang ze!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recht op herroeping

Binnen 14 dagen

Binnen 3 tot 5 werkdagen

Verzending van onze orders

100% veilig afrekenen

iDEAL