06 80227521

 Binnen 2-3 werkdagen in huis!

Werpend vissen op dressuurwater

Boot vs werpend vissen

Tegenwoordig lijken er steeds minder karpervissers zonder rubber- of voerboot te vissen, en dat is natuurlijk niet zonder reden. Ik kan goed begrijpen waarom dit bij veel vissers de voorkeur geniet, je kan rigs immers op de mooiste plekjes neerleggen.  Daarbij heb je een grote mate van zekerheid dat die ook goed gepresenteerd staan. Toch heb ik de laatste jaren de ervaring dat het werpend vissen op dressuurwater erg lonend kan zijn. Het is geen toeval meer dat niet alleen ik, maar ook vissers om mij heen erg succesvol zijn met werpend vissen. Dit geldt vooral voor de wateren waar de vissen de klappen van de zweep kennen. Daarom neem ik jullie in dit artikel graag mee naar mijn werpende visserij op dressuurwateren. Ook geef ik voor- en nadelen over deze efficiënte en steeds meer onderschatte manier van vissen!

Observeren tijdens het karpervissen
Observeren blijft belangrijk, ook op dressuurwater!

Locatie op dressuurwater

Om te beginnen ben ik ervan overtuigd dat rigs niet het verschil maken op dressuurwateren. Ook op dressuurwateren geldt dat locatie de belangrijkste factor is voor het vangen van vis. Ik probeer daarom zo veel mogelijk het water te observeren. Wanneer ik een teken van vis zie, probeer ik daar naartoe te verkassen. Op bepaalde dressuurwateren zie je dat meer mensen veel verkassen, dus het is zaak om snel te kunnen verkassen om de ander voor te zijn. Je kan uiteraard sneller verkassen als je geen (voer)boot bij je hebt. Hierdoor kan je mega snel op een stek van springende vis aankomen. Ik neem tegenwoordig vaak niet eens meer een trolley mee omdat compact vissen helpt bij snelle operaties.

Compact karpervissen
Compact vissen betekent snel kunnen verkassen!

Minimale verstoring door werpend vissen

Wanneer je eenmaal aankomt op een stek waar vis in de buurt zit, is het laatste wat je wil die vissen verstoren door een (voer)boot of een dieptemeter. Mensen onderschatten mijn inziens dat karpers kunnen schrikken van voerboten. Dit heb ik zelf meermaals gezien vanuit de drone. Wanneer ze niet wegzwommen dan leek het wel alsof de aasperiode uit bleef. Dit terwijl ze normaliter wel in die periode zouden azen. De vissen lijken op scherp te staan bij verstoring, iets wat roet in het eten gooit op dressuurwater. Met werpend vissen op dressuurwater heb je vaak maar een of twee goede worpen nodig om spot-on te liggen. Op die manier verstoor je de stek zo min mogelijk, zeker met 30 grams loodjes die ik veel gebruik. In veel gevallen gaat mijn voorkeur uit naar een opvallend haakaasje zoals onze Scopex CSL pop up.

Werpend vissen op dressuurwater loont
werpend vissen op dressuurwater resulteerde in deze 25 kilo bak!

Maak gebruik van pva

Ik kan goed begrijpen dat mensen een (voer)boot gebruiken omdat je met een goede dieptemeter precies kan zien waar bijvoorbeeld een wierbed begint. Op een wierrijk water moet je soms tientallen keren werpen voordat je een schone plaat hebt gevonden, iets waardoor je de vis enorm kan verstoren. Toch kies ik als het kan ook hier voor een werpende aanpak. Middels een helikopter systeem, een chod montage of een rig doordacht in te pakken in pva is het geen probleem om in het wier te vissen. Op dressuurwater is de vis gewend te worden belaagd op de schone randjes van een wierbed, en het juist in- of op het wiervissen kan het verschil maken!

Werpend vissen op dressuurwater met pva
5 vissen in een middag was het resultaat van lukraak inwerpen m.b.v. pva!
Minder precies vissen

Ook varen veel mensen de rig uit naar de meest voor de hand liggende stekken, zoals de knik onderin een talud. De vis kan op dressuurwater zo’n plek echter associëren met gevaar, waardoor je lang kan wachten op een aanbeet. Door te werpen vis je minder precies, wat juist effectiever kan zijn! Sterker nog, ik gooi mijn rigs tegenwoordig bewust halverwege op de meest steile taluds, aangezien de vis hier geen rig verwacht.

Grote spiegelkarper door werpend te vissen op dressuurwater
Een veertiger die nauwelijks wordt gevangen aasde op een mega schuin talud!
Lijndressuur

Als laatst wil ik meegeven dat sommige stekken niet te bevissen vallen zonder (voer)boot, denk aan lelievelden of overhangende takken. Toch is dit op hard dressuurwater geen probleem, aangezien dergelijke stekken veel bevist worden. Veel mensen varen al gauw hun rigs naar zulke stekken uit en zullen nooit een hengeltje een meter uit de kant gooien met minimale verstoring. Een karper zal je naar mijn mening 100% makkelijker haken op een plek waar die niet of nauwelijks gehaakt is, dan op een plek waar veel lijndressuur heerst. Dus ik zou zeggen: probeer het eens uit en geniet van de mobiele en actieve visserij, want dit gaat je ongetwijfeld aanbeten opleveren!

Julian Simmes
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recht op herroeping

Binnen 14 dagen

Binnen 2 tot 3 werkdagen

Verzending van onze orders

100% veilig afrekenen

iDEAL